Темно-бордова густа аджика – прикраса обіднього столу. Всюдисуща «перцева нотка» пожвавить смак будь-якої страви і розбудить апетит. Сливи надають цьому соусу певну в’язкість, аджику можна товстим шаром намазувати на хліб, млинці з м’ясною начинкою, стейки. При запіканні буженини або рулети зі свинини поверхню м’яса змащують аджикою, щоб отримати гарну скоринку з пряним смаком. Сливовий соус – делікатес, а томатна аджика сприймається як звичне ординарне блюдо.
Інгредієнти для приготування аджики з сливи на зиму:
- сині сливи – 600 г
- помідори – 100 г
- цибуля ріпчаста – 2 шт.
- перець солодкий – 3 шт.
- перець пекучий – 2 шт.
- коріандр мелений – 1 ч. л.
- сіль – 1,5 ч. л.
- цукор – 2 ст. л.
- часник – 1 головка
- вода – 100 мл
Примітка : із зазначеної кількості продуктів вийде 1 півлітрова банка аджики.
Рецепт приготування аджики з сливи на зиму:
Треба вибрати соковиті солодкі сині сливи, вони визначають смак страви. Всі інші інгредієнти служать тільки для створення «правильної» консистенції.
Овочі миють, кілька разів міняючи воду. Потім оглядають кожного претендента на потрапляння в аджику, зморщені і пошкоджені плоди видаляють.
Сливи розрізають, видаляють кісточки.
У перцю відрізають хвостики, вирізують «насіннєві нутрощі». Цибулю і помідори нарізають великими шматками. Всі овочі кидають в каструлю з сливовими половинками, додають часник.
Компоненти аджики подрібнюють заглибним блендером. Швидкість повинна бути середня, щоб збереглася невелика зернистість структури. В аджику наливають воду, це збереже масу від підгоряння, адже сливи дуже чутливі до підвищеної температури.
Аджику кип’ятять 15 хвилин. Вона стає густою, визначається основний смак. Колір брудно-рожевого переходить в яскраво-бордовий. У каструлю кладуть мелений коріандр, розмішують.
Додають сіль і цукор. Пробують аджику. Якщо сливи спочатку були дуже кислі, додають ще трохи цукру, орієнтуючись на свій смак. Аджику кип’ятять ще 15 хвилин.
Гарячу сливову масу перекладають у підготовлену стерильну банку, туго закручують кришку.
Охолола аджика з сливи на зиму відправляється в прохолодне приміщення.
Приємного апетиту!