Суєта передсвяткових днів зазвичай займає величезну кількість часу! Все потрібно продумати до дрібниць: що купити, що приготувати, як подати і як розважити своїх гостей. Якщо у вас мало помічників у цій справі, а все ж хочеться зробити смачний святковий обід – скористайтесь нашим рецептом святкової домашньої буженини. Вся хитрість у тому, що її не потрібно довго маринувати і навіть … включати для неї духовку! Заінтригували? Тоді давайте дізнаємося рецепт!
Інгредієнти для приготування домашньої буженини:
- свинина (вирізка, балик, шийна частина) – 1 кг
- чорнослив копчений без кісточки – 4-6 шт.
- гірчиця в зернах – 4 ст. л.
- часник – 5-6 зубчиків
- сіль – 2-3 великих пучки або за смаком
- чорний мелений перець – за смаком
приправи за бажанням і смаком:
- запашний перець – 5-6 горошин
- лавровий лист – 2 шт.
- сушені ароматні трави (орегано, чебрець, майоран) – за смаком
- коріандр горошком (або мелений)
Додатково:
- фольга
Рецепт приготування домашньої буженини:
Вибраний шматочок свинини (балик, шия, вирізка) вимити, ретельно вмочити паперовими серветками, щоб на поверхні не залишилося зайвої вологи.
На відрізок фольги (згорнути в два шари) покласти половину спецій, половину нарізаних зубчиків часнику, половину чорносливу. Додати ароматні приправи, запашний горошок, покласти лавровий лист.
М’ясо натерти сіллю та змастити з усіх боків гірчицею в зернах, покласти на фольгу зі спеціями і приправами.
Зверху присипати м’ясо залишилися приправами, розкласти часникові часточки, що залишився, чорнослив, листок лаврового листа.
М’ясо ретельно загорнути у фольгу, добре скріпити кінці, можна додатково загорнути у фольгу або в рукав для запікання, щоб вода не потрапляла всередину.
Перекласти м’ясо в невелику каструльку, налити воду на дно каструлі рівно до половини фольги. Поставити каструлю на плиту і дати закипіти спочатку на сильному вогні. Після чого вогонь зменшити до мінімального рівня, досить щільно накрити каструлю кришкою і томити домашню буженину 2-2,5 години, періодично піднімаючи кришку каструльки і перевіряючи рівень води. При необхідності долити рідину до колишнього рівня, довести до кипіння і знову накрити кришкою. Через 2-2,5 години вогонь на плиті вимкнути, м’ясо вийняти з води і дати йому охолонути.
Підбиваючи підсумки, можемо сказати, що у вас на наступний день на столі буде смачна, натуральна домашня буженина!
А, крім того, 2,5 години вільного часу під час її приготування і відсутність розпеченій духовки, що важливо в літній період…
Приємного апетиту!