Гарбузовий соус до м’яса не такий частий гість на наших столах, але ті, хто один раз спробував, завжди повертаються до його рецептурі знову і знову. Корисна гарбуз і пікантний імбир плюс яскравий колір, збудливий апетит, і пряний смак, відмінно доповнює свинину… Та ви вже в лавах численних шанувальників цього чудового осіннього соусу! До речі, свинина зовсім не обов’язкова, ви можете взяти будь-яке м’ясо, птицю, рибу або навіть морепродукти. Гарбузовий соус додасть особливий смак будь-якого «компаньйону» по тарілці!
Інгредієнти для приготування м’яса у гарбузовому соусі:
- м’ясо– 0,6 кг
- гарбуз – 0,3 кг
- цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
- імбир свіжий – 20 г
- часник – 3 зубчики
- томатна паста – 2 ст. л.
- лимон – 0,5 шт.
- вода – 0,5 л
- сіль, перець чорний — за смаком
- приправи до м’яса або овочів – за смаком
- рослинне масло
- свіжа зелень
Рецепт приготування м’яса в гарбузовому соусі:
Гарбуз очистити від твердої шкірки, нарізати середніми кубиками, подрібнити в кухонному комбайні або натерти на самій дрібній тертці.
Цибулину очистити, подрібнити, обсмажити до прозорості на олії.
М’ясо нарізати невеликими шматочками, перекласти до цибулі, злегка обсмажити.
Коли м’ясо почне «схоплюватися» скоринкою – перекласти в сковороду гарбуз, перемішати, продовжувати гасити на повільному вогні, помішуючи.
Часник і свіжий імбир натерти на дрібній тертці, додати до м’яса. Туди ж покласти томатну пасту, сіль, спеції (чорний перець), влити гарячу воду.
Тушкувати м’ясо в гарбузовому соусі, поки дрібні шматочки гарбуза не розм’якшиться і не розваряться до стану однорідного пюре (20-30 хвилин). При необхідності доливати воду і стежити за полум’ям на плиті – воно не повинно бути занадто великим. За 10-15 хвилин до готовності приправити м’ясо і соус пряними сухими травами за смаком. Якщо страва готується для дітей – можна зменшити кількість імбиру, часнику і гострих приправ, які роблять гарбузовий соус більш насиченим.
В самому кінці внести освіжаючу нотку у соус додати лимонну цедру половинки лимона і збризнути лимонним соком.
М’ясо в гарбузовому соусі готово!
Приємного апетиту!