Рецепт улюбленого плавленого сиру був відомий ще до Першої світової війни. Їм люб’язно поділилися з усім світом швейцарські сировари, і з того моменту плавлені сирки міцно увійшли в наш раціон, а також рецептури всіляких салатів і супів. Такий сир вигідно відрізняється від своїх твердих «побратимів» зменшеною кількістю холестерину і великим вмістом казеїну – особливого білка, який дуже необхідний нашому організму для підтримки хорошого стану волосся і шкіри. Тому, увага, дівчата! Цей рецепт домашнього плавленого сиру буде для вас особливо цікавий!
Інгредієнти для приготування плавленого сиру в домашніх умовах:
- сир – 0,5 кг
- масло вершкове – 80-100 г
- яйце куряче – 1 шт.
- сіль – 1-2 щіпки
- сода – 0,5 ч. л.
- грудка (бекон) або шинка – 100 г
- зелень свіжа
Рецепт приготування плавленого сиру в домашніх умовах:
При купівлі сиру віддайте перевагу більш «сухого» без зайвої рідини, тобто без сироватки. Сир розтерти з содою і сіллю. Залишити на 10-15 хвилин.
Вбити в сир яйце і додати розм’якшене вершкове масло, перемішати. Для тих, хто на дієті, пропонуємо «полегшений» варіант домашнього плавленого сиру: замініть масло оливковою або іншим рослинним за смаком.
Сирну масу пюрировать за допомогою заглибного блендера.
Поставити суміш на гарячу водяну баню, варити до повного розплавлення сиру. На це знадобиться 5-7 хвилин. Якщо ви бачите, що сир у вас в процесі не плавиться, можна спробувати додати дрібку соди. Справа в тому, що різний сир має свій певний рівень кислотності, для якої необхідна відповідна кількість соди. Однак надлишок соди теж не рекомендований на увазі можливого неприємного присмаку!
Підготувати всілякі добавки в домашній плавлений сир – це може обсмажений бекон, гриби або шинка, в’ялені помідори і улюблені пряні трави.
Після закінчення варіння додати плавлений сир бекон…
… і подрібнену зелень, перемішати.
Викласти сир у змащені маслом формочки або невеликі піали. У холодильнику плавлений сир застигає ще більше, і його можна буде нарізати кубиками.
Плавлений сир в домашніх умовах готовий!
Приємного апетиту!